Teknisk insolvent: Tinas forældre

 

Da Tina Margrethe Nielsens forældre i 2008 skulle på pension og ville sælge huset, så alt fint ud. Men processen skulle vise sig at blive meget besværlig. Tre år efter var de kommet ud med en gæld på 500.000 kroner.

Huset var købt i 1997 for 1 million kroner. Siden da var vurderingerne steget og steget. Tinas forældre havde belånt friværdien. Ikke noget ekstravagant. Nyt tag. Nyt gulv. En anlægsgartner til 12.000 kroner var det vildeste. Da de ville sælge i 2008, var huset belånt med 1,5 millioner kroner.

Første udbudspris var 1.600.000 kroner. Skindet på næsen. Men boligboblens bristen trak tæppet væk og prisen måtte gradvist sættes ned.

”Det var meget frustrerende for mine forældre. De skulle på pension og havde ikke råd til at bo i huset. Der var en stigende indædthed over ikke at kunne komme af med huset. De tog ikke telefonen, når banken ringede, og de forholdt sig ikke til de rykkere, der kom ind af brevsprækken”

Efterhånden som modløsheden og apatien indtrådte, måtte Tina, som er jurist, overtage ansvaret for hussalget og de stadigt flere kreditorer. Hun fik en generel fuldmagt til at håndtere sine forældres økonomi

”Selvfølgelig er det grænseoverskridende at umyndiggøre sine forældre på den måde, men der var ikke noget alternativ. Mine forældre har ikke evnerne til at håndtere den her slags alvorlige økonomiske spørgsmål, og der er ikke nogen steder, de kan gå hen og få hjælp. Og jo mere jeg blandede mig, jo mere kunne jeg mærke, at de gerne ville have, at jeg skulle overtage ansvaret.”

Tinas forældre bor i dag i en lejet lejlighed og har en gældssanering under behandling.

Hør Tina fortælle om sine erfaringer med teknisk insolvens i klippet herunder:

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>